Gruvor och värdekedja

Vårt mål är att erbjuda dig som kund full transparens över utvinning, arbetsförhållanden, löner och samtidigt värna om miljön.

Miljöavtryck:
Allt gruvarbetet har en negativ påverkan på miljön, däremot i olika grad.
Alla gruvor vi arbetar med är IBAMA-certifierade vilket innebär att de är reglerade av regeringen i Brasilien där deras huvudansvar är att skydda Brasiliens naturresurser.  De gruvorna vi samarbetar med är småskaliga, vilket också innebär att miljöpåverkan är mindre. Det är framförallt storskaliga gruvor som inte har samma intresse av att värna om miljön. 

Våra kristaller kommer från Brasilien, mer specifikt från områdena: Itinga, Araçuaí, Parelhas och Coronel Murta. Vi kan tyvärr inte alltid veta exakt från vilken gruva kristallen kommer ifrån, detta på grund av att vi samarbetar med två olika typer av gruvor. De småskaliga gruvorna som oftast består av gruv-kooperativ är svåra att spåra då personerna i kooperativet ofta är egenanställda.

De anställda:
Det finns två olika typer av gruvor som våra kristaller kommer ifrån:

Etablerade gruvor där det är en eller flera personer som äger gruvan och har anställda. På dessa arbetsplatser förser ägarna de anställda med säkerhetsutrustning, de anställda har en arbetstid på cirka 6 timmar om dagen, har en timlön och får även provision på de kristaller de hittar.

Våra kristaller kommer till största del från gruv-kooperativ och innebär att personerna som arbetar i gruvan är egenanställda med egen utrustning och bestämmer själva sina egna arbetstimmar, de behåller de kristallerna de hittar och säljer vidare dessa självständigt.

Eftersom att alla våra gruvor är IBAMA-certifierade innebär detta att IBAMA kontrollerar gruvorna för att se att de uppnår kraven för arbetsförhållanden och miljöpåverkan. Våra återförsäljare är också väldigt måna om att hålla en nära relation med gruvorna och kooperativen för att se till att allt går rätt till. 

Våra återförsäljare:
Våra återförsäljare är olika familjeföretag som är etablerade sedan länge och har en djup kunskap av branschen. De delar samma vision som oss, har etablerat kontakter i över 30 år, arbetar med småskaliga företag och brinner för att göra kristallindustrin etisk och mer hållbar. Vi strävar efter att själva åka ner till Brasilien för att besöka gruvorna och kooperativen men har hittills fått ta del av videos och bilder från våra leverantörer när de besöker gruvorna.

IBAMA-certifiering:
Alla gruvor vi samarbetar med går under ett IBAMA-certifikat (Brazilian Institute of the Environment and Renewable Natural Resources) som tillhör Miljöministeriet i Brasilien. IBAMAs huvudansvar är att skydda Brasiliens naturresurser. De arbetar med miljöövervakning, miljökontroll och är ansvariga för hållbar användning av naturresurser. 

Målsättning och vision:
Vårt mål är att kunna erbjuda fullständig transparens med hela processen från utvinnande av kristallen ända till att du som kund fått hem din vara. Vi vill skapa trygghet för dig som kund och samtidigt utmana våra konkurrenter att höja sin standard när det kommer till etik och hållbarhet.